Докато йеменските бунтовници Хуси продължават да атакуват кораби в Червено море,

...
Докато йеменските бунтовници Хуси продължават да атакуват кораби в Червено море,
Коментари Харесай

Писта с надпис ОБИЧАМ ОАЕ се строи на йеменски остров близо до Африканския рог

Докато йеменските бунтовници Хуси не престават да нападат кораби в Червено море, сателитни фотоси, оценени от " Асошиейтед Прес ", демонстрират нещо, което наподобява като нова писта на входа на основният морски маршрут.

Строителството се прави на остров Абд ал-Кури - сектор от земя, издигащ се от Индийския океан покрай устието на Аденския залив. Въпреки това сателитните изображения, демонстрират, че служащите са изписали " ОБИЧАМ ОАЕ " с купчини пръст до пистата, употребявайки съкращението за Обединените арабски емирства.

Абд ал-Кури е остров с дължина към 35 километра и към 5 километра в най-широката си точка. Той се намира по-близо до Африканския рог, в сравнение с Йемен. Изображенията, снимани за АП в понеделник, вторник и сряда, демонстрират транспортни средства на разнообразни позиции и дейна работа, която се прави там, евентуално в това число асфалтиране на обекта.

В отговор на въпроси на АП Обединените арабски емирства обявиха в четвъртък, че " всяко наличие на ОАЕ на остров Сокотра се основава на филантропични аргументи, което се реализира в съдействие с йеменското държавно управление и локалните управляващи ".

" ОАЕ остават непоколебими в уговорката си към всички интернационалните старания , ориентирани към улеснение на възобновяването на политическия развой в Йемен, като по този метод напредват сигурността, стабилността и просперитета, търсени от йеменското население ", се прибавя в него, без да се прецизира.

Йеменското посолство във Вашингтон и Саудитска Арабия, което управлява коалиция, бореща се против хусите,   не разясниха информацията.

Пистата, минаваща от север на юг, е с дължина към 3 километра. Писта с такава дължина може да обслужва нападателни, разследващи и транспортни самолети и даже някои от най-тежките бомбардировачи.

Този месец е отчетена повишена интензивност на Абд ал-Кури, в това число строителство в северния завършек на пистата, покрай водата, и придвижването на тежкотоварни транспортни средства.

Това подхожда на отчет от предходната седмица на обвързвания с страната ефирен оператор на Абу Даби Sky News Arabia, който твърди, цитирайки неизвестен чиновник на защитата на Съединени американски щати, който споделя, че Америка е " укрепила нашата противоракетна защита на остров Сокотра " в очакване на бунтовниците да нападат американски бази. Сокотра е основният остров от веригата Сокотра, на към 130 километра от Абд ал-Кури.

Американските военни споделиха на АП, че не вземат участие в строителството на Абд ал Кури , нито има американско " военно наличие " другаде в Йемен. Специалните сили на Съединени американски щати са подхванали нападения в предишното в Йемен, до момента в който две десетилетия акция за удари с американски дронове е ориентирана към локалния филиал на Ал Кайда в страната.

Остров Сокотра от дълго време е стратегическо пристанище заради местоположението му като основен търговски път за транспорт на товари и сила, идващи от Азия и Близкия изток към Европа. Съветският съюз в миналото е употребявал Сокотра като място за закотвяне както за своя надводен флот, по този начин и за подводници, когато Южен Йемен, комунистическа нация със седалище в Аден, управляваше острова от 1967 до 1990 година

През 2018 година ОАЕ разположиха войски на остров Сокотра, което провокира спор с йеменското държавно управление в заточение. Две години по-късно избухнаха конфликти сред йеменските сепаратисти, подкрепяни от ОАЕ и други сили там.

Междувременно обвързваните с Иран медии и хусите настояват, без да дават доказателства, че емирствата са разрешили на Израел да работи и от Сокотра. Израел не е признал никакво наличие там, а кабинетът на израелския министър председател отхвърли коментар.
 Хусите настояват, че са атакували шест кораба през последните 72 часа
Хусите настояват, че са атакували шест кораба през последните 72 часа

Групировката също е атакувала два американски разрушителя в Червено море
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР